Cool Sow System

Vloerkoeling bij lacterende zeugen

Cool Sow System

Het creëren van een warme zone voor de biggen en een koele zone voor de zeug is essentieel voor de prestaties in het kraamhok.

Daarom heeft Nooyen een zeugenrooster ontwikkeld met vloerkoeling: het Cool Sow System.

Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel heeft twee jaar onderzoek verricht naar vloerkoe- ling bij lacterende zeugen. Hieruit blijkt dat de zeugen in een kraamstal met vloerkoeling meer voer opnemen. Dit uit zich in minder gewichtsverlies bij de zeug en hogere speen- gewichten bij de biggen. Het economisch voordeel van het systeem is berekend op 60,00 euro per kraamhok per jaar.

Vloerkoeling is het meest effectief met gietijzeren roosters voorzien van een schouderplaat. De optimale temperatuur van het koelwater ligt op 21 graden Celsius. 

Cool Sow System mogelijkheden

tri-cast-sow-insert-cool-sow-system.jpg

Tri-Cast zeugeninsert voorzien van het Cool Sow System. 

cool-water-stainless-steel-tube.jpg

Door een RVS buis onder het rooster stroomt koel water. 

higher-feed-intake-sow.jpg

Vloerkoeling bij lacterende zeugen

Koelen van een deel van de ligvloer van de zeug in het kraamhok (cool-sow systeem) verhoogt het thermisch comfort van de zeug. In dit onderzoek is vastgesteld dat de voeropname van de kraamzeugen op het cool-sow systeem gemiddeld 0,3 kg per dag hoger, het gewichtsverlies tijdens de lactatie 1,5% lager en het speengewicht van de biggen 0,4 kg hoger is. In de volgende worp wordt gemiddeld 1 levend geboren big meer geboren.

In de zomerperiode zijn de verschillen duidelijk groter dan in de winterperiode. Biggen die gespeend worden bij zeugen die gehuisvest waren op het cool-sow systeem hebben een gunstigere voeder- en EW-conversie in de opfokperiode. Ook de gezondheid van de biggen is beter. Het economisch voordeel van het cool-sow systeem is in dit onderzoek 13 euro per gemiddelde aanwezige zeug per jaar. Bekijk dit onderzoek op de Animal Sciences Group Wagening UR.

Bekijk onderzoek

 

nooyen-vloerkoeling-bij-lacterende-zeugen.png