Agrarisch ondernemer 2017

Agrarisch Ondernemer van het jaar is de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector. Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan dit jaar, samen met partners ABN AMRO, Flynth, ForFamers en NVM voor de 22ste keer op zoek naar de beste agrarisch ondernemer.

De verkiezing staat open voor deelnemers uit alle agrarische sectoren. Nederland pronkt internationaal graag met zijn ‘paradepaardje’ land- en tuinbouw. terecht, de agrarische sector doet het internationaal gezien goed en is op alle fronten in de voorhoede te vinden. Veel factoren spelen een rol. Een ondernemer denkt in kansen en kijkt vooruit. In dat licht verschilt een melkveehouder niet van een tuinder en een varkenshouder niet van een akkerbouwer. Oud-winnaars van de verkiezing komen dan ook uit alle sectoren.

Genomineerd in 2017: Kees en Wilma van der Meijden – Welvaarts in Oirschot

Kees en Wilma van der Meijden uit Oirschot hebben een compleet nieuw bedrijf opgebouwd nadat hun stallen in 2013 volledig afbrandde. Op het gebied van welzijn, diergezondheid en – natuurlijk – brandveiligheid loopt het echtpaar voorop in de sector. Kees van der Meijden wil graag duidelijk vermeld zien dat hij en zijn vrouw weliswaar kandidaat zijn voor de Agrarisch Ondernemer van het Jaar, maar dat die kandidatuur toch vooral te danken is aan de tomeloze inzet van zijn personeel. “Zonder de kundigheid en betrokkenheid van onze werknemers hadden wij niet zo’n mooi bedrijf kunnen neerzetten. Iedereen is even belangrijk.”

De brand in 2013 – het hele bedrijf brandde tot de grond toe af – was voor Van der Meijden niet de genadeklap. Integendeel. Het is waar, hij verkeerde drie maanden in shock, maar daarna wilde hij alleen nog vooruitkijken. Op weg naar een nieuw bedrijf, in mooie gebouwen, met stallen waar zeugen diervriendelijk worden gehouden en bacteriën geen kans krijgen. Varkens produceren met het gezicht naar de kritisch meekijkende burger. Laat ze maar komen kijken. Het is allemaal gelukt.

Het bedrijf wordt in de agrarische media vaak omschreven als een van meest innovatieve varkensbedrijven van Europa. Van der Meijden voelt zich gestreeld, vindt de aanduiding wel wat overdreven, maar noemt gelijk een aantal innovaties in zijn bedrijf waarmee hij vooruitloopt in de sector.

Neem bijvoorbeeld de maatregelen die hij heeft genomen – het wekt geen verbazing – om de brandveiligheid op het hoogst denkbare niveau te brengen. Geen kunststof maar louter betonnen wanden, geen stopcontacten in de afdelingen en – een eigen uitvinding – een sproei-installatie die automatisch in werking treedt als de staltemperatuur in zeven seconden meer dan 5 graden stijgt. Het treffen van voorzieningen om de brandveiligheid van een nieuwe zeugenstal optimaal te krijgen,  is voor varkenshouder Kees van der Meijden in Oirschot een vanzelfsprekendheid. Als ervaringsdeskundige weet hij welke impact een stalbrand heeft op hemzelf, zijn gezin en medewerkers, de dieren en zijn omgeving. “Als je nieuwbouw pleegt is het logisch dat je de regels van het Bouwbesluit respecteert. Ik weet hoe belangrijk het is om zo brandveilig mogelijke materialen te gebruiken. 

Kees van der Meijden had de primeur: een gecoat rooster met een kern van geweven draad die voldoet aan brandklasse B. Deze gecoate kunststof roostervloer van Nooyen Pig Flooring is brandvertragend. Het is het neusje van de zalm. De vloeren geven de biggen meer grip en ze voelen zacht aan. Bovendien wordt het biggennest met verwarmde dichte vloer 33 procent ruimer dan de wettelijke eis van 0,6 vierkante meter. Dat alles is beter voor de biggen. Verder is de maatvoering van het gecoate frame 2,00 bij 2,50 meter, echt werk op maat. Met de afwijkende vloeruitvoering kunnen we flexibel omgaan. Verder geven de roosters van het zeugeneiland maximaal diercomfort.  De verzekeraar is tevreden over de aanpak van de varkenshouder om een volgende brand te voorkomen: hij krijgt korting op de premie.

Ruim 5.000 bezoekers trokken op 15, 16 en 17 april  afgelopen jaar naar het boerenerf van Kees en Wilma van der Meijden – Welvaarts in Oirschot. Het openingsweekend op het nieuwe zeugenbedrijf met trainingscentrum mag daarmee een groot succes heten. De familie combineert een supermoderne brandveilige kraamstal met het praktijktrainingscentrum van Varkens.nl en is ook een zichtstal. "Tijdens de open dag voor burgers hing het met de benen buiten, maar ik heb op zaterdag én zondag ook heel veel collega's de hand mogen schudden." Beste Kees, wij hopen je op 30 maart in Zeist nogmaals de hand te mogen schudden.

Hieronder nog even het praktijkvoorbeeld:  plastic <-> gecoat.