Hittestress verleden tijd door vloerkoeling

De tropische temperaturen van afgelopen dagen hebben op veel zeugenbedrijven zijn tol geëist. In veel stallen liep de temperatuur enkele dagen op rij op tot ruim boven de 35 graden Celsius. Ondanks deze hoge temperaturen lagen de kraamzeugen van varkenshouder Geert Houben uit het Limburgse IJsselsteijn er comfortabel bij.

Bij het ontwerp van zijn kraamstallen heeft varkenshouder Geert Houben veel aandacht besteed aan het comfort van zijn zeugen. Houben: “Kraamzeugen moeten topprestaties leveren en een terugval door bijvoorbeeld hittestress kunnen we daarbij niet gebruiken.” De Limburgse varkenshouder besloot zowel vloerkoeling als een frisse-neuzen-systeem aan te leggen. Juist voor die enkele hete dagen in het jaar. Afgelopen dagen stond het systeem voor de ultieme uitdaging en bleek het op alle fronten goed te scoren. Doordat hij ook een zeugenbedrijf heeft zonder dit systeem kon hij een prima vergelijking maken. “Terwijl op het ander bedrijf de zeugen enorm lagen te puffen en er ook verschillende slachtoffers zijn gevallen, was er op dit bedrijf geen vuiltje aan de lucht. Ondanks de hoge ruimtetemperatuur lagen de zeugen er rustig en comfortabel bij.”

 

Comfortzone

Het frisse-neuzen-systeem zorgt ervoor dat er continu verse lucht bij de neus van de zeug komt. Deze lucht wordt niet geconditioneerd en heeft dus nagenoeg dezelfde temperatuur als buiten. De kracht zit volgens Houben in de combinatie met de vloerkoeling waarbij het zeugenrooster onder de schouder wordt afgekoeld tot circa 25 graden. Ruim 10 graden onder de ruimtetemperatuur en precies voldoende om de zeugen in de comfortzone te houden. Onder normale omstandigheden ligt de vloertemperatuur op circa 21 graden. Door meer koelwater rond te pompen stijgt deze temperatuur maximaal 4-5 graden.

 

Barbecue

Voor Houben is het duidelijk: op den duur worden al zijn kraamstallen uitgevoerd met deze relatief goedkope systeemcombinatie. “Behalve de uitval van zeugen is het rendement natuurlijk moeilijk meetbaar. Feit is dat deze zeugen door het extra comfort vrijwel zeker geen last hebben van een nazomerdip. Bovendien wil ook ik tijdens zulke hete dagen ontspannen kunnen barbecueën zonder me continu zorgen te moeten maken over de situatie in de stallen.”