‘Met WellFarrowing van Nooyen heb ik alles in huis om van vrijloopstallen een succes te maken’

In Denemarken is er evenals in andere Europese landen een groeiende maatschappelijke behoefte aan een varkenshouderij die nog meer rekening houdt met het dierenwelzijn.
Toen vermeerderaar Anders Jacobsen voor een grote investering stond met zijn bedrijf, koos hij bewust voor de WellFarrowing-vrijloopkraamstallen van Nooyen. "Deze huisvesting stelt zeugen in staat om vrij rond te lopen terwijl ik de biggensterfte kan reduceren."

De WellFarrowing-kraamhokken zijn uitgerust met het Balance vloer-systeem. Bij dit systeem wordt er automatisch een hoogteverschil gecreëerd tussen de vloer waarop de zeug staat en het vloerdeel waar de biggen leven. Pas nadat de zeug gaat liggen, verdwijnt het hoogteverschil. Door dit hoogteverschil tijdens staan of liggen van de zeug, overleven meer biggen. De Balance-vloer is in werking gedurende de eerste week na het werpen, waarbij de zeug nog niet vrij kan rondlopen.

Lange levensduur en hygiënisch
Jacobsen is vooral gecharmeerd van de WellFarrowing vanwege het solide gecoate rooster met een kern van staal. Het rooster combineert daarmee een lange levensduur met een hoge mestdoorlaat wat de hygiëne ten goede komt. Ook het oppervlakte van 6 m2 per kraamhok spreekt de Deense vermeerderaar aan. "Onderzoek toont aan dat biggen een hoger speengewicht hebben als zeugen vrij rond kunnen lopen in het laatste deel van de lactatie." De verwachtingen van Jacobsen zijn hoog. "Alles is nog nieuw voor me, maar met WellFarrowing van Nooyen heb ik alle tools in handen om het vrij rond lopen van zeugen in de kraamstal tot een succes te maken. Het is een investering in de toekomst."